Dry Needling

dry needling

Dry needling is en relatief nieuwe behandeltechniek voor het behandelen van myofasciale pijn. Hierbij wordt een heel dun naaldje in de spier met een triggerpoint geplaats. De term “dry” geeft aan dat er alleen geprikt word; er wordt geen injectie gegeven. Het effect van dit prikje is dat de verkrampte spiervezels zich direct ontspannen. Hierdoor kan de stofwisseling herstellen en verdwijnt de pijn.

Myofasciale pijn en triggerpoints

Myofasciale pijn (myo betekent spier en fascia is spiervlies) is een veel voorkomende oorzaak van spierpijn. Iedere spier kan deze pijn veroorzaken. Hoewel veel mensen deze pijnklachten hebben wordt het vaak niet herkend door artsen. Röntgen foto’s en ander aanvullend onderzoek brengen niets aan het licht. Hierdoor worden de klachten vaak niet behandeld en blijven mensen soms jaren met deze pijnklachten rondlopen.
Myofasciale pijn wordt veroorzaakt door triggerpoints, en naast pijn kunnen deze nog een scala aan andere klachten veroorzaken, zoals stijfheid, krachtverlies, vermoeidheid en tintelingen.
Triggerpoints zijn kleine pijnlijke verhardingen in de spier. Opvallend is dat deze triggerpoints zich vaak op andere plaatsen bevinden als waar de pijn gevoeld word. Zo kunnen triggerpoints in de nekspieren hoofdpijn veroorzaken en kan beenpijn bij ischias afkomstig zijn uit de heupspieren.

deschooten

Oorzaak van triggerpoints

De meest voorkomende oorzaak van triggerpoints is chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door werkhouding of een bepaalde voorkeurshouding. Ook acute overbelasting door een “verkeerde” beweging, val of ongeluk kunnen het ontstaan triggeren. Andere veel voorkomende oorzaken zijn houdingsafwijkingen, strak zittende kleding, te weing bewegen, te hard of foutief trainen. Triggerpoints kunnen ook ontstaan ten gevolge van hormonale veranderingen (bv trage schildklier), psychische factoren zoals stress en depressie, en een verkeerd voedingspatroon.

Voorkomen en genezen

Na de behandeling voelt de spier enkele uren tot anderhalve dag stijf of beurs aan. Als deze napijn verdwijnt zult u snel merken dat u minder pijn heeft, de spier beter kan bewegen en meer kracht kan zetten. U krijgt rekkingsoefeningen mee zodat u de gewonnen spierlengte intact kunt houden. Als de spieren van binnenuit herstelt zijn en geen triggerpoints meer bevatten is het zaak de klacht onderhoudende factoren aan te pakken. U krijgt oefeningen om de spierkracht en coördinatie te trainen en krijgt inzicht in uw spiergedrag. Bovendien krijgt u van de de fysiotherapeut adviezen die u toe kunt passen om nieuwe myofasciale pijn te voorkomen.

Vragen

Heeft na het lezen van deze  informatie nog vragen mail of bel ons. Uw dry needling specialisten zijn Lars Martinus, Linda vd Berg, Jelle Kleywegt en voor het bekkengebied Marijke Fransen.